Frøken Elvestad sin dekk skifte guide.

Hvem har sagt at jenter ikke kan skifte dekk? Her får du min veiledning på dekk skifte, så da er det bare å ta på seg arbeidsklærne å begynne.

Dekk skifte på 1-2-3.
Hva bør du tenke på før du begynner?
Egnet sted: Finn en egent plass for å skifte dekk. Det vil si et sted med hardt underlag som ikke skrått. Dette for at ikke gjekken skal synke ned i bakken eller skli unna mens du driver på. Vis du er usikker legg under en stødig flat stein eller en liten plankestubb. Husk at grunnlaget må være stødig, vis jekken sklir kan det bli dyrt og i verst fall kan du komme til skade selv. Så vær nøye med underlag- og stedsvalget.
Finn og sjekk dekkene: Finn til dekkene og sjekk om de er for slitte. Dekkmønsteret skal være minimum 3 millimeter for vinterdekk og 1.6 millimeter på sommerdekk. Der dekket er mest slitt. Sjekk også om dekkene er likt slitte over hale dekket og i forhold til hverandre. Er dekkene slitte ulikt kan dette indiker feil på bilen eller feil lufttrykk i dekkene. Vask dekkene viss du ikke gjorde dette da du tok de av. Likevel kan det være lurt å spyle de litt siden det kan være støv på de.

Finn til utstyr: De fleste biler har utstyr til å skifte dekk tilhørende bilen, men på nyere biler finnes det andre løsninger vis man punkterer. Sjekk derfor hvilke dekk skifte utstyr som tilhørende din bil. Det du trenger er en jekk og kryss eller lignende. Vis du har problemer med å få opp skruene kan du bruke en jernstang eller lignende til forlenger, dette vil gjøre at du blir sterkere. Har du ikke utstyr til dekk skifte til din bil, fås dette kjøpt hos butikker som selger bilrekvisita. Husk finn ut hvilke type bil du har, dimensjoner på skruene er forskjellig på forskjellige bil modeller.


Sett på håndbrekket: Før du begynner sett på håndbrekket. Dette er for å forhindre at hjulene ikke går rundt når du løser skruene. Vis du ikke setter på håndbrekket vil du oppleve at du kan flytte bilen ved at den triller. Dra det godt til, dette er viktig vis du må ta litt ekstra i for å løse skruene

Klar for dekk skifte.
Når alt er sjekka og utstyret er på plass er det bare å begynne jobben. Jeg skal ta deg med på dekk skifte trinn for trinn, på min VW Polo. Både skriftlig og med bilder. Dekk skifte er omtrent hel likt på de fleste biler. Eneste forskjellen kan være at noen biler har bolter fast på bilen istedet for skruer. Likevel er mye av fremgangsmåten den samme. Lykke til.    
Her kommer framgangsmåten.
Legg til dekkene til ved hvert hjul. Dette gjør det letter å få riktig dekk på riktig plass. Det er viktig at for hjulene er likt slitt og bak hjulene likt slitt. Dette grunnet balansen på bilen blir riktig. 

Ta av pynte deksel/  pynt på skruene. 

Finn ut hvor jekk feste er. Vis man jekker opp bilen feil kan man risiker at den faller av jekken. Dette kan igjen føre til store skader på bilen. 

Sett under jekke. Her skal hjulet ha kontakt med bakken ellers vil hjulet gå rundt når du løser skruene. samtidig har man en sikkerhet vis man skulle løse skruene for mye.

Løs skruene. Vis du ikke er sterk nok til å løse skruene kan du bruke et jern rør som forlenger. Dette vil gjøre at du vil bli sterkere. Løs skruen mot venstre. Pass på at du har feste på hel skruen slik at du ikke glepper. Vis du glipper på skruen kan toppen bli rund og skruen er ødelagt.

Løs i kryss. Vis man løser i kryss vil det være letter å løse alle skruen dette grunnet at trykket på skruen vil bli likt.

Jekk opp bilen. Pass på at jekken står stødig slik at den ikke har mulig til å skli unna. Vis du ikke passer på dette kan du selv og bilen bli skadet. Du skal jekke opp så høyt at hjulet skal ikke være i kontakt med bakken.

Sjekk at ikke dekket har kontakt med bakken. Dette er fordi at at størrelsen på dekkene kan ha en liten forskjell tross at det er standard dekk. Bruk ikke fingrene da jekken kan skli å du da vil få bilen på fingrene.

Skru ut skruene. Vis du skrur ut skruen på kryss slepper du å streve med at noen av skruen vil sitte fast fordi dekket er løst på ene kanten å skruen kommer i spenn. Vis du skrur ut med fingrene når skruen er løse nok har du bedre kontroll på skruene. 


Pass på så skruen ikke blir borte. Dette er originale skruer som må spesialbestilles vis de ryker eller blir borte. Pass derfor på at de ikke blir borte. 

Ta av dekket. Ta tak i felgen og dra av dekket. Ta ikke oppå dekket i sikkerhet tilfelle jekken sklir, vis du får fingrene i mellom vil du få klipt av noen fingrer. Rull dekket til sides.

 Sjekk bremseskive og bremseklosser. Det skal ikke være skitt eller rust på bremseskive, på bildet ytterste ringen. Bremseskivene skal ikke være metall mot metall, da har du ikke bremser og dette sliter på bremseskiva. Er det lite igjen av bremseklossene kan det hende du bør skifte bremseklosser for å unngå at du mister bremsene.

Sett på dekket. Løft på¨plass dekket, bruk gjerne foten til å støtte opp dekket. 

Finn hullene Vri dekket rundt slik at du finner hullene som skruene skal inn i. 

Feste første skruen og du er "reddet", stram til skruen så godt du klarer med fingrene. Støtt gjerne med foten for å holde dekket på plass.

 Fest så resten av skruen å skru til med fingrene

 Skru lett til. Skru til i kryss.

 Jekk ned bilen.

Stam til skruene. På de fleste biler skal man stamme til med 50 kg trykk(vis du legg på 50 kg skal ikke gi etter). Vis man strammer for hardt kan skruen briste, vis du ikke strammer til kan du miste dekket i fart. 

Sett på igjen pynte deksel/pynt på skruer.

 Gjenta dette på alle fire hjul.

 Når du har sett på alle fire dekka, må du sjekke lufttrykket alle fire dekkene. Dette er for å hinder punktering og ulik slitting av dekkene. Lufte trykket finner du i bensin lokket eller i instruksjonsboka.

Når du har gjort alt dette er du klar for sesongen.

Etter å ha kjørt noen kilometer så bør du etterstramme skruene. Dette for å forhindre at dekket ikke har løsnet under kjøring.

Lykke til!!!


Film 

Som enn motivasjon for der som ennå ikke har skiftet dekk se på denne jenta.

2 kommentarer:

 1. Flott guide. Ser frem til filmen, Anne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare en kort gjennomgang av bildene. Men ønske du en live film med instruksjoner så kan jeg lage det.
   Takk for kommentaren!

   Slett