lørdag 2. april 2011

Budstikkestafet


"Hvorfor budstikkestafet?

Om 20 år er vi én million flere nordmenn. Da vil vi trenge mer jord for å brødfø befolkningen. Verdens matfat er truet og alle land må bidra med sitt. Det skal ikke stå på oss bønder. Vi står klare for å brette opp ermene. Men vi trenger mer jord å dyrke mat på, og rammevilkår som gjør at neste generasjon ser det som attraktivt å ta over når vi blir gamle.

Forskere har regnet ut at verdens matproduksjon må økes med 40 prosent de neste 20 åra. I Norge må vi også øke matproduksjonen kraftig, hvis vi skal holde tritt med befolkningsveksten og helst bli enda mer sjølforsynt enn i dag.

Verdens matfat trues av naturkatastrofer og klimaendringer. Vi kan ikke ta det for gitt at vi kan kjøpe tomater fra Spania, poteter fra Kypros eller korn fra Amerika. Det er ikke sikkert de har noe å selge oss.

I Norge produserer vi bare halvparten av det vi spiser. Skal vi øke sjølberginga samtidig som vi blir flere nordmenn, må vi produsere mer mat og ha mer jord å gjøre det på. Alle land – også Norge – har rett og plikt til å produsere så mye mat som mulig til egen befolkning. Matproduksjon er viktig også fordi det girarbeid til 100.000 mennesker i norsk landbruk og matindustri. Matproduksjon sørger for levende kulturlandskap med aktive bygder. Og det er det turistene kommer for å se. Ikke kulisser.

Vi bønder vil fortsette å produsere mat og holde kulturlandskapet i hevd. Av hensyn til klimaet, er målet å drive fossilfritt innen 2030 ved å ta i bruk alternative energikilder til landbruksmaskiner og transport. Men det må være lønnsomt å drive, slik at vi kan fornye og investere, og slik at ungdom vil overta gårdene. Regjeringa skal snart legge fram landbruks- og matmeldinga, som vil sette rammer for vår matproduksjon de neste 10 til 15 årene. Politikerne må ta ansvar og vise vilje til å satse på dagens og morgendagens bonde.

Samtidig mener vi det er viktig at du som forbruker vet hva som skal avgjøres. Derfor har vi satt i gang en budstikkestafett gjennom alle landets kommuner for å fortelle hvor viktig det er å øke matproduksjonen i Norge og verden."


Dette er budskapet til budstikkenden som i disse dager er på vandring runt i landet. Meningen er at den skal komme til Oslo den 12 april 2011, da kommer denne sammen med 39 andre. Matkrisen er et faktum og i dag så er det mange som sulter i venden ennå har vi økonomi til å kjøpe mat av intrenarsjonale selskap, men Kina er i strek vekst. Så jeg vet ikke hvor lenge mat er en selvfølge her i Norge, her har vi bare 40% dekning av mat i forhold til dagens befolkning. Bønder over hele verden aksjoner mot at de blir nedprioritert, for en ting er sikkert mat må vi ha.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar